Przepisy kulinarne - Sprawdzone przepisy kulinarne
Beata - 2014-06-10, 13:21
Dzisiaj na obiad będą naleśniki z serem i truskawkami z miętą .
Ser (0,5 kg) wymieszany z cukrem, dołożone krojone truskawki oraz posiekana gałązka świeżej mięty. Wyszło 8 sztuk naleśników.
marekj - 2014-06-10, 13:39
Takie posty powinny być ZAKAZANE!!!!
Szaman3 - 2014-06-10, 13:47
Co Ty Marek? Nie widzisz, że to z internetu ściągnięte?
marekj - 2014-06-10, 13:51
Może i z netu ale na mnie czekają w lodówce (w pracy) parówki z Lidla to rozumiesz moje zdenerwowanie
Bodo - 2014-06-10, 14:28
Szaman3 napisał/a: | ..... to z internetu ściągnięte? |
..... i wydrukowane na drukarce 3D ......
marekj - 2014-06-10, 14:44
No to trochę się udobruchałem. Plastikowe żarcie Na początek pomyślałem że to Beata zrobiła
Bodo - 2014-06-10, 15:37
To nie będę Cię denerwował ..... .... nie napiszę o wrażeniach smakowych .....
.... dwa zostały na kolację .....
Majka - 2014-06-13, 17:57
Haniu, dziękuję za przepis na ciasto z owocami, właśnie takiego poszukiwałam,
a piszę już po jego wypróbowaniu.
balti - 2014-06-13, 18:39
Ja mam postulat - o wrzucanie jakichś mniej tuczących przepisów .
Przez te ciasta to tylko d... rośnie
h-ania - 2014-08-21, 10:39
Przepraszam balti, ale wypróbowałam nowy przepis, niestety tuczący, a ponieważ ciasto wyszło pyszne, wstawiam zdjęcie i przepis:
Tort bezowy Pawłowej
Składniki:
Beza:
• 7 białka z jajek o rozmiarze L)
• 375g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Krem mascarpone:
• 125 g mascarpone, schłodzonego
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżka cukru pudru
• 330ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej, długo schładzanej
Owoce jakie są i jakie lubicie
Przygotowanie:
Beza:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 25 cm.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Krem mascarpone:
Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier wanilinowy i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie ba bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
Na krem wyłożyć owoce
Aśka - 2014-08-21, 14:58
Ania!!!! Jak mogłaś Czy Ty wiesz, że dostałam ślinotoku
h-ania - 2014-08-21, 20:52
sorry Asiu, nie pomyślałam
balti - 2014-10-01, 20:05
Jesień , więc kosze pełne owoców .
Ogłaszam że sezon na "przypalone gary" uważam za rozpoczęty - dziś królują powidła .
Macie jakieś ulubione/sprawdzone przepisy na owoce , warzywa w słoiczkach ?
Aśka - 2014-10-01, 21:13
Basiu, czyżby znalazł się palnik?
balti - 2014-10-01, 21:25
Nie Asiu nie znalazł się i trochę za nim tęsknię ale mam jeszcze cztery pozostałe i jakoś daję radę
balti - 2014-10-06, 11:40
Aśka napisał/a: | znalazł się...? |
Znalazł się
Aśka - 2014-10-06, 12:06
balti napisał/a: | Znalazł się |
Hurra! Aż boję się zapytać gdzie był :
balti - 2014-10-06, 13:35
kiedyś napiszę o tym książkę
Margarita - 2014-10-06, 15:34
Hmm, może to nie przepis na powidła, ale:
jak bedziesz coś robić z jabłek, to zamiast wyrzucać obierki i ogryzki, warto z nich zrobić domowy ocet jabłkowy. Bardzo proste, tyle, że trzeba się naczekać (ale znacznie krócej niż na nalewkę )
1.obierki i ogryzki wrzucić do duuużego słoja, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać na każdą szklankę wody 1 łyżkę cukru
2.przykryc słój czy tam inny pojemnik, np kamionkę, gazą lub ściereczką, ścisnąć gumką receturką albo nieużywaną "majtkową "
3. mieszać dość często, raczej codziennie przynajmniej na początku, jakimś kijkiem lub łyżką, byle nie metalową, żeby nie pleśniał
4. czakać ok 2 tygodni i jesli przestało buzować i czuć octowy zapach, taki przyjemny, nie skwaśniałego wina, to ocet jest gotowy.
5. przelać przez sitko (nie metalowe) i gazę do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu.
Znakomita rzecz do potraw zamiast octu spirytusowego lub cytryny, oraz zdrowotnie do picia - rozcienczonego - łyżka na szklankę wody. W przeciwieństwie do spiryt. - ma b.dużo b. zdrowych mikro i makroelementów, przeciwutleniaczy, garbników itp.
Sprzyja odchudzaniu również, co dla mnie istotne
Zresztą w internecie sporo o tym, np tu http://www.bioslone.pl/ni...y_ocet_jablkowy
Ja swój już zrobiłam, ale, ciemnota jedna, niedoświadczona, jak mi się zrobił taki białawy kożuch, to go wywaliłam, a okazało się , że to dobry objaw i należy część tego kożucha wrzucic do następnego "nastawu" i to przyspiesza cały proces
P.S. jabłka, oczywiście , nie chemiczne z supermarketu
Anonymous - 2020-11-25, 21:11
Naprawdę jest tutaj mnóstwo super przepisów kulinarnych. Biorę się za gotowanie i pieczenie w takim razie.
|
|
|