To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.zeglarzom.pl

Przepisy kulinarne - Sprawdzone przepisy kulinarne

Beata - 2014-06-10, 13:21

Dzisiaj na obiad będą naleśniki z serem i truskawkami z miętą .
Ser (0,5 kg) wymieszany z cukrem, dołożone krojone truskawki oraz posiekana gałązka świeżej mięty. Wyszło 8 sztuk naleśników.

marekj - 2014-06-10, 13:39

Takie posty powinny być ZAKAZANE!!!! :evil:
Szaman3 - 2014-06-10, 13:47

Co Ty Marek? Nie widzisz, że to z internetu ściągnięte? :lol:
marekj - 2014-06-10, 13:51

Może i z netu ale na mnie czekają w lodówce (w pracy) parówki z Lidla to rozumiesz moje zdenerwowanie :mrgreen:
Bodo - 2014-06-10, 14:28

Szaman3 napisał/a:
..... to z internetu ściągnięte? :lol:

..... i wydrukowane na drukarce 3D ...... ;-) :mrgreen:

marekj - 2014-06-10, 14:44

No to trochę się udobruchałem. Plastikowe żarcie :mrgreen: Na początek pomyślałem że to Beata zrobiła :lol:
Bodo - 2014-06-10, 15:37

To nie będę Cię denerwował ..... :-D .... nie napiszę o wrażeniach smakowych ..... :mrgreen:

.... dwa zostały na kolację ..... ;-)

Majka - 2014-06-13, 17:57

Haniu, dziękuję za przepis na ciasto z owocami, właśnie takiego poszukiwałam,
a piszę już po jego wypróbowaniu.

balti - 2014-06-13, 18:39

Ja mam postulat - o wrzucanie jakichś mniej tuczących przepisów .
Przez te ciasta to tylko d... rośnie ;-)

h-ania - 2014-08-21, 10:39

Przepraszam balti, ale wypróbowałam nowy przepis, niestety tuczący, a ponieważ ciasto wyszło pyszne, wstawiam zdjęcie i przepis:

Tort bezowy Pawłowej

Składniki:
Beza:
• 7 białka z jajek o rozmiarze L)
• 375g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego


Krem mascarpone:
• 125 g mascarpone, schłodzonego
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżka cukru pudru
• 330ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej, długo schładzanej

Owoce jakie są i jakie lubicie

Przygotowanie:
Beza:

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 25 cm.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.


Krem mascarpone:

Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier wanilinowy i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie ba bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
Na krem wyłożyć owoce

Aśka - 2014-08-21, 14:58

Ania!!!! Jak mogłaś :?: Czy Ty wiesz, że dostałam ślinotoku :?: :!:
h-ania - 2014-08-21, 20:52

sorry Asiu, nie pomyślałam ;-)
balti - 2014-10-01, 20:05

Jesień , więc kosze pełne owoców .
Ogłaszam że sezon na "przypalone gary" uważam za rozpoczęty - dziś królują powidła ;-) .
Macie jakieś ulubione/sprawdzone przepisy na owoce , warzywa w słoiczkach ?

Aśka - 2014-10-01, 21:13

Basiu, czyżby znalazł się palnik? :-D
balti - 2014-10-01, 21:25

Nie Asiu nie znalazł się i trochę za nim tęsknię :mrgreen: ale mam jeszcze cztery pozostałe i jakoś daję radę ;-)
balti - 2014-10-06, 11:40

Aśka napisał/a:
znalazł się...?


Znalazł się :mrgreen:

Aśka - 2014-10-06, 12:06

balti napisał/a:
Znalazł się :mrgreen:



Hurra! Aż boję się zapytać gdzie był :mrgreen: :

balti - 2014-10-06, 13:35

:mrgreen: kiedyś napiszę o tym książkę :mrgreen:
Margarita - 2014-10-06, 15:34

Hmm, może to nie przepis na powidła, ale:

jak bedziesz coś robić z jabłek, to zamiast wyrzucać obierki i ogryzki, warto z nich zrobić domowy ocet jabłkowy. Bardzo proste, tyle, że trzeba się naczekać (ale znacznie krócej niż na nalewkę :lol: )

1.obierki i ogryzki wrzucić do duuużego słoja, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać na każdą szklankę wody 1 łyżkę cukru

2.przykryc słój czy tam inny pojemnik, np kamionkę, gazą lub ściereczką, ścisnąć gumką receturką albo nieużywaną "majtkową "

3. mieszać dość często, raczej codziennie przynajmniej na początku, jakimś kijkiem lub łyżką, byle nie metalową, żeby nie pleśniał

4. czakać ok 2 tygodni i jesli przestało buzować i czuć octowy zapach, taki przyjemny, nie skwaśniałego wina, to ocet jest gotowy.

5. przelać przez sitko (nie metalowe) i gazę do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu.

Znakomita rzecz do potraw zamiast octu spirytusowego lub cytryny, oraz zdrowotnie do picia - rozcienczonego - łyżka na szklankę wody. W przeciwieństwie do spiryt. - ma b.dużo b. zdrowych mikro i makroelementów, przeciwutleniaczy, garbników itp.
Sprzyja odchudzaniu również, co dla mnie istotne :-D

Zresztą w internecie sporo o tym, np tu http://www.bioslone.pl/ni...y_ocet_jablkowy

Ja swój już zrobiłam, ale, ciemnota jedna, niedoświadczona, jak mi się zrobił taki białawy kożuch, to go wywaliłam, a okazało się , że to dobry objaw i należy część tego kożucha wrzucic do następnego "nastawu" i to przyspiesza cały proces :oops:

P.S. jabłka, oczywiście , nie chemiczne z supermarketu :roll:

Anonymous - 2020-11-25, 21:11

Naprawdę jest tutaj mnóstwo super przepisów kulinarnych. Biorę się za gotowanie i pieczenie w takim razie.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group