forum.zeglarzom.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Golonka konserwowa ze słoika
Autor Wiadomość
Emill`76 

Wiek: 47
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 653
Otrzymał 43 piw(a)
Skąd: Okolice Nasielska
Wysłany: 2015-07-20, 18:04   Golonka konserwowa ze słoika

Sezon w pełni , wybieramy się na urlopy , często kupujemy konserwy... Bo nie każdy dysponuje lodówką . Poniżej podaję Wam przepis na wspaniałą goloneczkę w pysznej galaretce 8-) ;-)
Wiele razy przetestowany i modyfikowany by uzyskać jak najlepszą konsystencję mięsa, aromat i klarowność ;-) dlatego warto trzymać się proporcji , ilości składników ;-)

Składniki :

1. Golonka wieprzowa tylna odkostniona w ilości 2kg
2. Peklosól 160 gram
3. Woda 0,80 litra
4. 8 szt liści laurowych
5. 15 ziaren ziela angielskiego
6. 15 ziaren czarnego pieprzu
7. 5 ząbków czosnku
8. Mała łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
9. Żelatyna spożywcza 1 małe opakowanie na litr wywaru

Golonkę peklujemy 24h w solance z w.w ilości wody i peklosoli. Zapeklowaną golonkę krótko należy opłukać zimną wodą, pokroić na kilka kawałków i wrzucić do garnka.Dolać wody aby lekko przykrywała golonki, lecz nie przesadzić z ilością - 1,2-1,5 litra . Golonkę gotować ok 2 h z dodatkiem w/w przypraw, na średnim ogniu. Po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu do ok 80-90 st , rozpuścić żelatynę w 200ml gorącej wody, wlać do garnka i całość wymieszać. Słoiki i nakrętki wyparzyć tak jak do przetworów warzywnych, kawałki mięsa w miarę ścisło układać i zalewać na 1cm poniżej górnej krawędzi słoika. Następnie mocno zakręcić nakrętki i dwukrotnie pasteryzować ( garnek do pasteryzowania wyłożyć na dnie ściereczką, umiescic słoiki , zalać wodą do 3/4 wysokości słoika) . Sugeruję pasteryzować 2 krotnie po 1 godzinie .
Smacznego 8-) :mrgreen:
 Autor postu otrzymał 3 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
Artur 66, czoboki, Zygusik
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-20, 18:22   

Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek i przetestować czy warto peklować ;-) :-P
Ostatnio zmieniony przez Artur 66 2015-07-20, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Emill`76 

Wiek: 47
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 653
Otrzymał 43 piw(a)
Skąd: Okolice Nasielska
Wysłany: 2015-07-20, 18:24   

Artur 66 napisał/a:
Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek, i przetestować czy warto peklować ;-) :-P


Możesz już chłodzić.... :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mmaacc 

Wiek: 54
Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 733
Otrzymał 46 piw(a)
Skąd: Piastów
Wysłany: 2015-07-20, 23:31   

Nie uda się... :-x Szkoda zachodu... :cry: Zanim to się zapasteryzuje, to się zaślinię i wrabię od razu... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez mmaacc 2015-07-20, 23:31, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
NePolyak 


Dołączył: 28 Sty 2014
Posty: 1329
Otrzymał 77 piw(a)
Skąd: RU-PL
Wysłany: 2015-07-20, 23:34   

mmaacc napisał/a:
Nie uda się... :-x Szkoda zachodu... :cry: Zanim to się zapasteryzuje, to się zaślinię i wrabię od razu... :mrgreen:
2 kg?! Szacun :mrgreen: A po Tobie nie widać :-D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
czoboki 

Wiek: 56
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 176
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-21, 09:06   

Artur 66 napisał/a:
Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek i przetestować czy warto peklować ;-) :-P

Można otrzymać jakieś namiary na miejsce testów? ;-) :-D
_________________
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony przez czoboki 2015-07-21, 09:07, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-21, 10:35   

Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały :-P ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Emill`76 

Wiek: 47
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 653
Otrzymał 43 piw(a)
Skąd: Okolice Nasielska
Wysłany: 2015-07-21, 13:14   

Artur 66 napisał/a:
Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały :-P ;-)


Czyżby jakiś nocny rejsik ? ;-) Cała brygada będzie w komplecie ok 20.00
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Margarita 


Dołączyła: 04 Lut 2014
Posty: 350
Otrzymał 27 piw(a)
Skąd: Kraków/Piekna Góra
Wysłany: 2015-07-26, 00:23   

A na Kisajno sie wybieracie :?:

Chyba nie w temacie pytanie...
_________________
http://www.netta-jachty.pl/
Ostatnio zmieniony przez Margarita 2015-07-26, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 3214
Otrzymał 165 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-26, 10:41   

Artur 66 napisał/a:
Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały

które kanały ? czyżby grupa pościgowa :-D
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić

***** ***
Ostatnio zmieniony przez balti 2015-07-26, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kemot 
Moderator


Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2354
Otrzymał 57 piw(a)
Skąd: Błonie
Wysłany: 2015-07-26, 22:06   

Jeśli grupa pościgowa to uważajcie na pochylniach , aby się z kielonków nie wylało :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
czoboki 

Wiek: 56
Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 176
Otrzymał 10 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-02, 21:15   

Artur 66 napisał/a:
Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały :-P ;-)

A jednak się udało :) Golonka super :)
_________________
Pozdrawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dicki.sharon
[Usunięty]

Wysłany: 2020-11-25, 21:02   

Nie ulega wątpliwości, że kupowane w supermarketach wędliny nie umywają się jakością i smakiem do produktów wytwarzanych w warunkach domowych. Dlatego podczas rejsu zawsze biorę zo sobą domowe wyroby wędliniarskie, do których używam odpowiednich jelit, np. jelit do kiełbas.
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-28, 17:11   

dicki.sharon napisał/a:
Dlatego podczas rejsu zawsze biorę zo sobą domowe wyroby wędliniarskie, do których używam odpowiednich jelit, np. jelit do kiełbas.


A nie prościej było dać ogłoszenie w dziale Sprzedajemy ;-) :-D
_________________
***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MirekMors 


Wiek: 64
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 3188
Otrzymał 117 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-28, 23:07   

...i nie kupujemy :-P Swoją drogą gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 66
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 5348
Otrzymał 159 piw(a)
Skąd: Sierpuchowo
Wysłany: 2020-11-29, 08:12   

MirekMors napisał/a:
...gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit...

Zamiast dynemy? .... :shock:
:mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-29, 18:26   

MirekMors napisał/a:
...i nie kupujemy :-P Swoją drogą gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit...


To byśmy zrobili z tego jakieś 6666 sztuk kiełbasek na grilla :roll: :-P :mrgreen:
_________________
***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MirekMors 


Wiek: 64
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 3188
Otrzymał 117 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-29, 19:40   

Aż mnie zemgliło i zachlapałem klawiaturę...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group