forum.zeglarzom.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzone przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-31, 21:34   Sprawdzone przepisy kulinarne

Beata, podaj swój przepis na pesto, proszę.
To na tegorocznej "rybce" było mistrzostwem świata :-D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 66
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 5348
Otrzymał 159 piw(a)
Skąd: Sierpuchowo
Wysłany: 2014-01-31, 21:38   

A piwo postawisz?
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-01, 01:55   

Ba, obowiązkowo ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beata 

Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 50
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-02-01, 09:08   

Proszę bardzo.
-bazylia świeża doniczka
-czosnek min.2 ząbki
-oliwa
-pestki słonecznika ok.garści uprażone na suchej patelni
-ser twardy tarty ok. garści
wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Smacznego :-D
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Artur 66
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-01, 12:15   

Dzięki :-D , teraz to już wszystko jasne, czemu to pesto było takie dobre... ta doniczka ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 66
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 5348
Otrzymał 159 piw(a)
Skąd: Sierpuchowo
Wysłany: 2014-02-01, 12:30   

Kurcze, .... :evil: ... Beata napisała dwa posty i ma już dwa piwa ..... a ja piszę, i piszę, i wciąż o suchym pysku chodzę ..... :mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Szaman3 
Administrator


Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 2185
Otrzymał 133 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-01, 12:38   

Kobitki zawsze łatwiej mogły się napić :-D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-01, 14:08   

Bodo napisał/a:
Kurcze, .... :evil: ... Beata napisała dwa posty i ma już dwa piwa ..... a ja piszę, i piszę, i wciąż o suchym pysku chodzę ..... :mrgreen:


Bo piwa są za merytoryczne posty ;-) :-P :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kemot 
Moderator


Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2354
Otrzymał 57 piw(a)
Skąd: Błonie
Wysłany: 2014-02-16, 11:58   Słoiczek Aqua_ty

Agatko, zachciałabyś podać przepis na smakowitości , które były w Waszym słoiczku na nalewkowym?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kilo 


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 90
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-17, 00:49   

Napiszę jak ja to widzę jako obserwator ale z upoważnienia autorki.

Może Agata znajdzie chwilę i poprawi jeżeli coś w przepisie przekreciłem.

Składniki:
- rum
- odpowiednie pory roku
- dojrzałe słodkie owoce z odpowiedniej pory roku wg uznania np.: truskawki, czereśnie, maliny, jagody, czarne porzeczki, wiśnie, jeżyny, śliwki, jabłka, gruszki, cukier, miód.

Procedura:
O odpowiednich porach roku zbieramy/kupujemy kolejno występujące świeże, słodkie owoce i po umyciu oraz podzieleniu, dużych na mniejsze kawałki, wrzucamy do beczułki lub dużego kamiennego garnca. Duże pestki lub gniazda nasienne z takich jak wiśnie, śliwki, jabłka i gruszki oczywiście usuwamy. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki.

Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. Rumu nie żałujemy. Zakrywamy naczynie folią. Czekamy, aż następne owoce pokażą się na świecie i dojrzeją. Ponownie zbieramy. Po umyciu wrzucamy do beczułki zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. Nie mieszamy. Przy każdych kolejnych owocach przypominamy sobie miniony miesiąc i poprzednie zbiory próbując z umiarem :-P

Za każdym razem smakują inaczej i na każdym etapie można przerwać dodawanie nastepnych. Degustacja pozwala także dobrać właściwe proporcje miodu i cukru.

Gdy liście spadną z drzew, po lecie zostaną już tylko wspomnienia ukryte pod warstwą rumu, a w domu niebawem zapachnie choinką, mieszamy ostrożnie w beczułce i rozdzielamy wszystko na mniejsze porcje w ok. litrowe słoiki.

I jeszcze jedno. Zanim podzielimy owoce na mniejsze porcje zlewamy wierzchnią, sklarowaną warstwę do karafki. Zawartość karafki pozwala doczekać na nalewkowy. Na nalewkowy zabieramy owoce :-P
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
kemot, hotelkilo
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-17, 01:53   

Czyli tak zwany rumtopf. Zrobiliśmy kiedyś pokaźny słój ale nie było to tak dobre jak wasze. Prawdopodobnie miód, którego my nie dodaliśmy, podniósł walory smakowe :-D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 66
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 5348
Otrzymał 159 piw(a)
Skąd: Sierpuchowo
Wysłany: 2014-02-17, 02:58   

Gdybym miał miał miejsce na postawienie beczki, ok. 200 l... to może, doczekałaby jakaś. nieduża karafka do nalewkowego .... ale głowy, nie dam... :mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 3214
Otrzymał 165 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-17, 10:19   

Kilo napisał/a:

Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem.


Pytanko mam ; o jaki miód chodzi ? czy to jest jakiś rodzaj miodu pitnego , czy taki pszczeli , jeśli tak to jaki ? / lipowy , gryczany , spadziowy etc./ ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kilo 


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 90
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-18, 08:28   

Artur 66 napisał/a:
Czyli tak zwany rumtopf. Zrobiliśmy kiedyś pokaźny słój ale nie było to tak dobre jak wasze. Prawdopodobnie miód, którego my nie dodaliśmy, podniósł walory smakowe :-D

Nie miałem pojęcia, że tak się nazywa. Tylko próbowałem :-P Ale z sieci wychodzi, że to to.

balti napisał/a:
Kilo napisał/a:

Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem.


Pytanko mam ; o jaki miód chodzi ? czy to jest jakiś rodzaj miodu pitnego , czy taki pszczeli , jeśli tak to jaki ? / lipowy , gryczany , spadziowy etc./ ?


Pszczeli. Wieczorem zapytam z jakich pszczół ;-)

[ Dodano: 2014-02-19, 09:22 ]
Pytałem. Pszczoły mogą mieszkać w okolicy dowolnej uprawy, wg gustu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
h-ania 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 38
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2014-03-22, 20:43   

Witam
na prośbę koleżanki Beaty podaję przepis na pyszne czekoladowe ciasto.

Składniki:

• 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 125 ml kwaśnej śmietany 18%
• 150 g drobnego cukru trzcinowego
• 300 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
• słoiczek (500 g) prażonych jabłek
• łyżka galaretki cytrynowej


Polewa:
• 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 110 ml kwaśnej śmietany 18%

Bita śmietana: 400ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.
Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 25 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).
Czekoladę na polewę połamać na kawałki i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować masż
ą jabłkową, a następnie grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.

Smacznego :lol:
_________________
Ciesz się tym, co masz, i nie żądaj wszystkiego, co możliwe - jest to bowiem pozbawiona sensu pogoń za wiatrem.
 Autor postu otrzymał 3 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
Artur 66, Beata, Aśka
Artur 66 
Moderator


Wiek: 57
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 2537
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-23, 03:00   

Potwierdzam, ciasto przepyszne :-D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 66
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 5348
Otrzymał 159 piw(a)
Skąd: Sierpuchowo
Wysłany: 2014-03-23, 07:49   

Ja też potwierdzam.... i proponuję, od razu, podwoić proporcje .... :-D
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Aśka 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 182
Otrzymał 6 piw(a)
Skąd: W-wa
Wysłany: 2014-03-23, 09:39   

I ja też potwierdzam. Pychotka :-D
_________________
***** ***
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beata 

Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 50
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-03-23, 09:58   

A od mojej Ani podwójne podziękowania za podwójną porcję.Ciasto faktycznie PYCHOTKA.


Aniu a czy mogę jeszcze poprosić o przepis na sosik czosnkowy? :oops:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wojan 


Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 139
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2014-03-23, 16:29   

Jak tak dalej pójdzie to tylko patrzeć, jak Makłowicz i reszta zarejestruje się na forum
_________________
Pozdrawiam
Wojtek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group