Sprawdzone przepisy kulinarne |
Autor |
Wiadomość |
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-31, 21:34 Sprawdzone przepisy kulinarne
|
|
|
Beata, podaj swój przepis na pesto, proszę.
To na tegorocznej "rybce" było mistrzostwem świata |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-01-31, 21:38
|
|
|
A piwo postawisz? |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-01, 01:55
|
|
|
Ba, obowiązkowo |
|
|
|
|
Beata
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 50 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-02-01, 09:08
|
|
|
Proszę bardzo.
-bazylia świeża doniczka
-czosnek min.2 ząbki
-oliwa
-pestki słonecznika ok.garści uprażone na suchej patelni
-ser twardy tarty ok. garści
wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Smacznego |
Autor postu otrzymał 1 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Artur 66 |
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-01, 12:15
|
|
|
Dzięki , teraz to już wszystko jasne, czemu to pesto było takie dobre... ta doniczka |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-02-01, 12:30
|
|
|
Kurcze, .... ... Beata napisała dwa posty i ma już dwa piwa ..... a ja piszę, i piszę, i wciąż o suchym pysku chodzę ..... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
Szaman3
Administrator
Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 2185 Otrzymał 133 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-01, 12:38
|
|
|
Kobitki zawsze łatwiej mogły się napić |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-01, 14:08
|
|
|
Bodo napisał/a: | Kurcze, .... ... Beata napisała dwa posty i ma już dwa piwa ..... a ja piszę, i piszę, i wciąż o suchym pysku chodzę ..... |
Bo piwa są za merytoryczne posty |
|
|
|
|
kemot
Moderator
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2354 Otrzymał 57 piw(a) Skąd: Błonie
|
Wysłany: 2014-02-16, 11:58 Słoiczek Aqua_ty
|
|
|
Agatko, zachciałabyś podać przepis na smakowitości , które były w Waszym słoiczku na nalewkowym? |
|
|
|
|
Kilo
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 90 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-17, 00:49
|
|
|
Napiszę jak ja to widzę jako obserwator ale z upoważnienia autorki.
Może Agata znajdzie chwilę i poprawi jeżeli coś w przepisie przekreciłem.
Składniki:
- rum
- odpowiednie pory roku
- dojrzałe słodkie owoce z odpowiedniej pory roku wg uznania np.: truskawki, czereśnie, maliny, jagody, czarne porzeczki, wiśnie, jeżyny, śliwki, jabłka, gruszki, cukier, miód.
Procedura:
O odpowiednich porach roku zbieramy/kupujemy kolejno występujące świeże, słodkie owoce i po umyciu oraz podzieleniu, dużych na mniejsze kawałki, wrzucamy do beczułki lub dużego kamiennego garnca. Duże pestki lub gniazda nasienne z takich jak wiśnie, śliwki, jabłka i gruszki oczywiście usuwamy. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki.
Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. Rumu nie żałujemy. Zakrywamy naczynie folią. Czekamy, aż następne owoce pokażą się na świecie i dojrzeją. Ponownie zbieramy. Po umyciu wrzucamy do beczułki zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. Nie mieszamy. Przy każdych kolejnych owocach przypominamy sobie miniony miesiąc i poprzednie zbiory próbując z umiarem
Za każdym razem smakują inaczej i na każdym etapie można przerwać dodawanie nastepnych. Degustacja pozwala także dobrać właściwe proporcje miodu i cukru.
Gdy liście spadną z drzew, po lecie zostaną już tylko wspomnienia ukryte pod warstwą rumu, a w domu niebawem zapachnie choinką, mieszamy ostrożnie w beczułce i rozdzielamy wszystko na mniejsze porcje w ok. litrowe słoiki.
I jeszcze jedno. Zanim podzielimy owoce na mniejsze porcje zlewamy wierzchnią, sklarowaną warstwę do karafki. Zawartość karafki pozwala doczekać na nalewkowy. Na nalewkowy zabieramy owoce |
Autor postu otrzymał 2 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): kemot, hotelkilo |
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-17, 01:53
|
|
|
Czyli tak zwany rumtopf. Zrobiliśmy kiedyś pokaźny słój ale nie było to tak dobre jak wasze. Prawdopodobnie miód, którego my nie dodaliśmy, podniósł walory smakowe |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-02-17, 02:58
|
|
|
Gdybym miał miał miejsce na postawienie beczki, ok. 200 l... to może, doczekałaby jakaś. nieduża karafka do nalewkowego .... ale głowy, nie dam... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
balti
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 3214 Otrzymał 165 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-17, 10:19
|
|
|
Kilo napisał/a: |
Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. |
Pytanko mam ; o jaki miód chodzi ? czy to jest jakiś rodzaj miodu pitnego , czy taki pszczeli , jeśli tak to jaki ? / lipowy , gryczany , spadziowy etc./ ? |
|
|
|
|
Kilo
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 90 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-18, 08:28
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Czyli tak zwany rumtopf. Zrobiliśmy kiedyś pokaźny słój ale nie było to tak dobre jak wasze. Prawdopodobnie miód, którego my nie dodaliśmy, podniósł walory smakowe |
Nie miałem pojęcia, że tak się nazywa. Tylko próbowałem Ale z sieci wychodzi, że to to.
balti napisał/a: | Kilo napisał/a: |
Każdą warstwę owoców zasypujemy cukrem i zalewamy miodem oraz rumem. |
Pytanko mam ; o jaki miód chodzi ? czy to jest jakiś rodzaj miodu pitnego , czy taki pszczeli , jeśli tak to jaki ? / lipowy , gryczany , spadziowy etc./ ? |
Pszczeli. Wieczorem zapytam z jakich pszczół
[ Dodano: 2014-02-19, 09:22 ]
Pytałem. Pszczoły mogą mieszkać w okolicy dowolnej uprawy, wg gustu. |
|
|
|
|
h-ania
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 38 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2014-03-22, 20:43
|
|
|
Witam
na prośbę koleżanki Beaty podaję przepis na pyszne czekoladowe ciasto.
Składniki:
• 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 125 ml kwaśnej śmietany 18%
• 150 g drobnego cukru trzcinowego
• 300 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
• słoiczek (500 g) prażonych jabłek
• łyżka galaretki cytrynowej
Polewa:
• 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 110 ml kwaśnej śmietany 18%
Bita śmietana: 400ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.
Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 25 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).
Czekoladę na polewę połamać na kawałki i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować masż
ą jabłkową, a następnie grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.
Smacznego |
_________________ Ciesz się tym, co masz, i nie żądaj wszystkiego, co możliwe - jest to bowiem pozbawiona sensu pogoń za wiatrem. |
Autor postu otrzymał 3 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 3 piw(a): Artur 66, Beata, Aśka |
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-23, 03:00
|
|
|
Potwierdzam, ciasto przepyszne |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-03-23, 07:49
|
|
|
Ja też potwierdzam.... i proponuję, od razu, podwoić proporcje .... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
Aśka
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 182 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: W-wa
|
Wysłany: 2014-03-23, 09:39
|
|
|
I ja też potwierdzam. Pychotka |
_________________ ***** *** |
|
|
|
|
Beata
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 50 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Polska
|
Wysłany: 2014-03-23, 09:58
|
|
|
A od mojej Ani podwójne podziękowania za podwójną porcję.Ciasto faktycznie PYCHOTKA.
Aniu a czy mogę jeszcze poprosić o przepis na sosik czosnkowy? |
|
|
|
|
Wojan
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 139 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2014-03-23, 16:29
|
|
|
Jak tak dalej pójdzie to tylko patrzeć, jak Makłowicz i reszta zarejestruje się na forum |
_________________ Pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
|
|