forum.zeglarzom.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzone przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
Beata 

Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 50
Piwa: 3/4
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-06-10, 12:21   

Dzisiaj na obiad będą naleśniki z serem i truskawkami z miętą .
Ser (0,5 kg) wymieszany z cukrem, dołożone krojone truskawki oraz posiekana gałązka świeżej mięty. Wyszło 8 sztuk naleśników.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 47
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 946
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-06-10, 12:39   

Takie posty powinny być ZAKAZANE!!!! :evil:
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Szaman3 
Administrator


Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 1811
Piwa: 103/105
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-10, 12:47   

Co Ty Marek? Nie widzisz, że to z internetu ściągnięte? :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 47
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 946
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-06-10, 12:51   

Może i z netu ale na mnie czekają w lodówce (w pracy) parówki z Lidla to rozumiesz moje zdenerwowanie :mrgreen:
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4359
Piwa: 110/233
Skąd: Piastów
Wysłany: 2014-06-10, 13:28   

Szaman3 napisał/a:
..... to z internetu ściągnięte? :lol:

..... i wydrukowane na drukarce 3D ...... ;-) :mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Ostatnio zmieniony przez Bodo 2014-06-10, 13:29, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 47
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 946
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-06-10, 13:44   

No to trochę się udobruchałem. Plastikowe żarcie :mrgreen: Na początek pomyślałem że to Beata zrobiła :lol:
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4359
Piwa: 110/233
Skąd: Piastów
Wysłany: 2014-06-10, 14:37   

To nie będę Cię denerwował ..... :-D .... nie napiszę o wrażeniach smakowych ..... :mrgreen:

.... dwa zostały na kolację ..... ;-)
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Majka 

Dołączyła: 02 Lut 2014
Posty: 55
Piwa: 11/4
Skąd: Błonie
Wysłany: 2014-06-13, 16:57   

Haniu, dziękuję za przepis na ciasto z owocami, właśnie takiego poszukiwałam,
a piszę już po jego wypróbowaniu.
_________________
Marylka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2499
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-13, 17:39   

Ja mam postulat - o wrzucanie jakichś mniej tuczących przepisów .
Przez te ciasta to tylko d... rośnie ;-)
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
h-ania 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 38
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2014-08-21, 09:39   

Przepraszam balti, ale wypróbowałam nowy przepis, niestety tuczący, a ponieważ ciasto wyszło pyszne, wstawiam zdjęcie i przepis:

Tort bezowy Pawłowej

Składniki:
Beza:
• 7 białka z jajek o rozmiarze L)
• 375g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego


Krem mascarpone:
• 125 g mascarpone, schłodzonego
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżka cukru pudru
• 330ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej, długo schładzanej

Owoce jakie są i jakie lubicie

Przygotowanie:
Beza:

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 25 cm.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.


Krem mascarpone:

Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier wanilinowy i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie ba bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
Na krem wyłożyć owoce
_________________
Ciesz się tym, co masz, i nie żądaj wszystkiego, co możliwe - jest to bowiem pozbawiona sensu pogoń za wiatrem.
Ostatnio zmieniony przez h-ania 2014-08-21, 09:55, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Aśka 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 169
Piwa: 4/19
Skąd: W-wa
Wysłany: 2014-08-21, 13:58   

Ania!!!! Jak mogłaś :?: Czy Ty wiesz, że dostałam ślinotoku :?: :!:
_________________
Pasimito :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
h-ania 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 38
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2014-08-21, 19:52   

sorry Asiu, nie pomyślałam ;-)
_________________
Ciesz się tym, co masz, i nie żądaj wszystkiego, co możliwe - jest to bowiem pozbawiona sensu pogoń za wiatrem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2499
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-01, 19:05   

Jesień , więc kosze pełne owoców .
Ogłaszam że sezon na "przypalone gary" uważam za rozpoczęty - dziś królują powidła ;-) .
Macie jakieś ulubione/sprawdzone przepisy na owoce , warzywa w słoiczkach ?
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Aśka 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 169
Piwa: 4/19
Skąd: W-wa
Wysłany: 2014-10-01, 20:13   

Basiu, czyżby znalazł się palnik? :-D
_________________
Pasimito :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2499
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-01, 20:25   

Nie Asiu nie znalazł się i trochę za nim tęsknię :mrgreen: ale mam jeszcze cztery pozostałe i jakoś daję radę ;-)
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2499
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-06, 10:40   

Aśka napisał/a:
znalazł się...?


Znalazł się :mrgreen:
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Aśka 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 169
Piwa: 4/19
Skąd: W-wa
Wysłany: 2014-10-06, 11:06   

balti napisał/a:
Znalazł się :mrgreen:



Hurra! Aż boję się zapytać gdzie był :mrgreen: :
_________________
Pasimito :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2499
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-06, 12:35   

:mrgreen: kiedyś napiszę o tym książkę :mrgreen:
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Margarita 


Dołączyła: 04 Lut 2014
Posty: 336
Piwa: 26/10
Skąd: Kraków/Piekna Góra
Wysłany: 2014-10-06, 14:34   

Hmm, może to nie przepis na powidła, ale:

jak bedziesz coś robić z jabłek, to zamiast wyrzucać obierki i ogryzki, warto z nich zrobić domowy ocet jabłkowy. Bardzo proste, tyle, że trzeba się naczekać (ale znacznie krócej niż na nalewkę :lol: )

1.obierki i ogryzki wrzucić do duuużego słoja, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać na każdą szklankę wody 1 łyżkę cukru

2.przykryc słój czy tam inny pojemnik, np kamionkę, gazą lub ściereczką, ścisnąć gumką receturką albo nieużywaną "majtkową "

3. mieszać dość często, raczej codziennie przynajmniej na początku, jakimś kijkiem lub łyżką, byle nie metalową, żeby nie pleśniał

4. czakać ok 2 tygodni i jesli przestało buzować i czuć octowy zapach, taki przyjemny, nie skwaśniałego wina, to ocet jest gotowy.

5. przelać przez sitko (nie metalowe) i gazę do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu.

Znakomita rzecz do potraw zamiast octu spirytusowego lub cytryny, oraz zdrowotnie do picia - rozcienczonego - łyżka na szklankę wody. W przeciwieństwie do spiryt. - ma b.dużo b. zdrowych mikro i makroelementów, przeciwutleniaczy, garbników itp.
Sprzyja odchudzaniu również, co dla mnie istotne :-D

Zresztą w internecie sporo o tym, np tu http://www.bioslone.pl/ni...y_ocet_jablkowy

Ja swój już zrobiłam, ale, ciemnota jedna, niedoświadczona, jak mi się zrobił taki białawy kożuch, to go wywaliłam, a okazało się , że to dobry objaw i należy część tego kożucha wrzucic do następnego "nastawu" i to przyspiesza cały proces :oops:

P.S. jabłka, oczywiście , nie chemiczne z supermarketu :roll:
_________________
http://www.netta-jachty.pl/
Ostatnio zmieniony przez Margarita 2014-10-06, 14:52, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group