forum.zeglarzom.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Telewizor przestał działać. Pomocy!
Autor Wiadomość
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-02, 21:27   Telewizor przestał działać. Pomocy!

Pierwsza w tym roku burza, kosztuje mnie tyle, ile nowy telewizor .... jak na zewnątrz błysło, to u mnie zgasło .... :-/ ... i telewizor szlag trafił .... :-( ... no i mam problem, bo chciałbym kupić nowy 42-48 cali i kompletnie nie wiem co taki TV, aktualnie winien posiadać .... :-?
Aha... wiem, że musi mieć wyście na słuchawki, bo niedosłyszę .....
Jakby, ktoś mógł mi doradzić co kupić, to bardzo proszę, bo jutro idę do sklepu ..... 8-)
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2486
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-02, 21:57   

Zależy jaki tv i co trafiło . Przerabiałam temat w zeszłym roku i jeden się tanio udało odzyskać . Mam kolegę co to robi zawodowo . Jeśli to plazma to "z tyłu" są jakieś "moduły" XYZ i zależ co poleciało - nie znam się , tylko tak mi coś tłumaczył
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-02, 22:13   

Basiu! ... ten telewizor mam już ok 10 lat ... to w obecnych czasach jest starsze od węgla .... :mrgreen: ... poradź co kupić jutro, aby starczyło przynajmniej, na następne 5 lat .... :-)
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MirekMors 


Wiek: 59
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 1940
Piwa: 56/23
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-02, 23:09   

W 2012 i mi "błysło". Wszystko przed burzą wyłączyłem; zapomniałem o antenie...
Wymieniono mi ekran za 800 zł 46`` Nie napinaj się na 3D i 4K - 2xHD. Nie warto. Co do firmy, celowałbym w Samsunga. Na pewno kup kolorowy !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 46
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 944
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-03-02, 23:19   

Kolorowy to fakt - powinien być - ale pamiętaj też o WiFi. Fajnie się filmy z youtuba ogląda. Szukasz na komórce o oglądasz na TV.
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-03, 07:15   

MirekMors napisał/a:
.... zapomniałem o antenie ....

Mnie też... (na szczęśce? :roll: ) .... walnął w antenę ..... gdyby poszło po prądzie, to odczułyby, dodatkowo trzy laptopy i komputer ... :-/ .... do tej, naziemnej anteny, podłączony był pośrednio jeden telewizor przez tuner DVB, który właśnie uległ uszkodzeniu ... jest przyczyna kupna nowego TV ....
U sąsiada, z którym mam wspólną antenę, telewizor nie był pod nią podłączony, bo korzysta z satelitarnej i nie zanotował podobnego przypadku ....
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 52
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 1984
Piwa: 73/129
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-03, 09:02   

Według mnie powinien mieć, WiFi, USB - multimedia, minimum HDMI x3.
Do oglądania meczy ;-) warto wybrać szybką matrycą 120Hz.
Warto zastanowić się czy nie dokupić jakiegoś soundbara,
Jak bym miał zmieniać to na pewno wybrałbym z zakrzywionym ekranem, fajniejsza głębia obrazu.
Według mnie 4K jest warte ewentualnej dopłaty, natomiast 3D to kaszana.
Ja jestem fanem Sony, ale Samsungi też mogą być, tym bardziej że mają te same matryce. Notabene, matryce są produkowane w fabryce Samsunga w Której Sony ma większość udziałów :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MirekMors 


Wiek: 59
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 1940
Piwa: 56/23
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-03, 09:53   

Jeśli nie korzystasz z DVD Blue Ray, 4K nie ma sensu. Jeśli lubisz okulary, 3D ma sens. Jeśli oglądasz sam zakrzywiony ma sens - trzeba patrzeć centralnie. Wi-Fi, xHDMI, USB i minimum 100 Hz raczej mają wszystkie. Ale trzeba uważać, bo zdarzają się bez !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur 66 
Moderator


Wiek: 52
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 1984
Piwa: 73/129
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-03, 10:19   

MirekMors napisał/a:
Jeśli nie korzystasz z DVD Blue Ray, 4K nie ma sensu.

A kamerki sportowe, czy aparaty z możliwością 4K no i oczywiście PS4 :-D
MirekMors napisał/a:
Jeśli oglądasz sam zakrzywiony ma sens - trzeba patrzeć centralnie.

Zgoda, ale myślisz, że Beata ogląda mecze :-P
MirekMors napisał/a:
... USB i minimum 100 Hz raczej mają wszystkie.

USB tak, ale USB - multimedia już nie (oglądanie filmów z pendrive)
100Hz to mniej o 20Hz, niby niewiele, ale przy dynamicznych scenach robi naprawdę sporą różnicę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yavor 


Wiek: 35
Dołączył: 01 Lut 2014
Posty: 980
Piwa: 29/27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-03, 19:09   

Bodo zależy czego oczekujesz od TV. Dla mnie priorytet to "smart tv" Większość imprez opiera się na puszczaniu muzyki przez iphony na tv. Oczywiście tv podłączony do odpowiedniego sprzętu nagłaśniającego. Czasem jakiś filmik z CDA też bezpośrednio z tv... 4k jest mi niepotrzebne. Nie mam kamerki 4k i nie przewiduję (jak sobie pomyślę ile ważą pliki do obróbki to :evil: ). Dobra matryca FHD (100Hz wzwyż) i sensowna gwarancja (36 mieś lub więcej). Co do firmy to chyba bez większej różnicy, jeżeli mówimy o tych znanych. Ja mam LG 60cali i póki co (odpukać) jestem zadowolony. W sypialni mam jeszcze starego Samsunga LCD 40 cali, który działa ponad 8 lat (pralka tej firmy padła po 2,5 roku).

A jak masz odpowiednio dużą ścianę i oglądasz wieczorami to rozważ projektor LED. Żywotność lampy ok 8-10 lat a można osiągnąć 300 cali :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-03, 19:36   

Już kupiłem.... uffff ....
Ma wytryski i wszystkie te Wifibluetutyyoutube w 4K, 400Hz i jeszcze coś na dokładkę .... :lol:
Już go oglądam, choć muszę jeszcze rozkminić pilota ..... tyle tam tego, że oczy bolą od guzików .... a, każdy do czegoś służy .... :shock:
Aha ... to jest Sharp, 49 cali, kosztował 2,4 koła ... :-?
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MirekMors 


Wiek: 59
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 1940
Piwa: 56/23
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-03, 20:02   

A coś więcej ?
Bodo mam płytę porno, Artur butelkę - przyjeżdżamy jutro...
Ps. trzeba było nie przyglądać się tak projektorowi Pod Dębem - wywołałeś wilka z lasu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-03, 21:44   

MirekMors napisał/a:
.. przyjeżdżamy jutro...

to, wyciągam grila .... :-D .... myślałem nad projektorem, ale nie jestem takim fanem tv, aby otaczać się gadżetami .... tv, w umiarkowanej cenie, będący "na czasie", wystarczy na następne 15 lat .... (chyba!?)... :roll: .... chociaż, mylśąc o tym, jak ta technika idzie do przodu i tanieje, to już nie jestem taki pewien, czy za 2-3 lata nie trzeba będzie wymieniać sprzętu .... :shock:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 46
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 944
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-03-03, 23:21   

Bodo napisał/a:
czy za 2-3 lata nie trzeba będzie wymieniać sprzętu ....

A to wcześniej burzy nie będzie ? 8-)
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-04, 08:25   

Fakt .... chyba zrzucę antenę .... szkoda nowego tv .... :mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
balti 


Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 2486
Piwa: 119/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-04, 12:20   

Bodo napisał/a:
nowego tv

Przypomniał mi się stary dowcip o Jasiu co chciał telewizor z wycieraczkami ? :-P
_________________
Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-04, 14:44   

balti napisał/a:
..... chciał telewizor z wycieraczkami ?

Nie jestem fanem kanału Trwam i Kurwizji .... oglądam na sucho ..... :mrgreen:
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mnemo 

Dołączył: 30 Wrz 2016
Posty: 61
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: olsztyn
Wysłany: 2017-03-04, 16:36   

Przeciw zakłóceniom ze strony sieci 230~ - listwa przeciwprzepięciowa, dwadzieścia kilka złotych.
Od strony anteny nie znam, chyba tylko odłączać.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bodo 
Administrator


Wiek: 60
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 4341
Piwa: 108/231
Skąd: Piastów
Wysłany: 2017-03-04, 19:43   

Listwy przepięciowej, nie mam gdzie położyć ... ale, może istnieje jakaś bezpośrednia do gniazdka wtyczka przepięciowa? ... jeżeli tak, to wrzuć linka, jak wygląda i gdzie kupić ...
_________________
Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Bogdan
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marekj 


Wiek: 46
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 944
Piwa: 46/35
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-03-04, 23:58   

Na tablicy bezpieczników możesz wpakować przepięciówkę, albo do ubezpieczenia domu dorzucić ubezpieczenie od przepięć.

BTW u rodziców w tamtym roku przepięcie poszło od anteny sat. Ducha wyzionął konwerter na antenie, dekoder i TV. Piorun walnął gdzieś blisko i musiało się po kablu antenowym wyindukować napięcie. Facet ze sklepu z antenami mowil że na osiedlu kilka konwerterów wymieniał.
_________________
Pozdawiam
Marek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group