|
|
Test "Żagli" |
Autor |
Wiadomość |
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2014-05-27, 23:04 Test "Żagli"
|
|
|
Dzisiaj odbył się test "33" mniej więcej - Cobra 33, Maxus 33.1 RS , Delphię 33 MC i Tes 32 Dreamer - miałam okazję pooglądąć część odbywającą się naprzeciw mojego pomostu na kąpielisku - fajnie to wyglądało, a z obserwacji zadziwiające wnioski - np.Tes 32 całkiem dobrze sobie radził.Stawiałam, że będzie się wlókł w ogonie, a tu niespodzianka, nawet dawał radę
Więcej pewnie powie Mariusz i Mirek, bo uczestniczyli w teście. Basia zresztą też, na dostojnym Tesie
Mam trochę zdjęć, później wkleję. |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
Autor postu otrzymał 1 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Marian Strzelecki |
|
Szaman3
Administrator
Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 2185 Otrzymał 133 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-05-28, 08:19
|
|
|
To był test porównawczy jachtów o długości 32 - 33 stóp. Podobne testy już były przeprowadzane przez Żagle w przeszłości. W 2010 był test porównawczy jachtów 24 - 25 stopowych a w 2011 20 - 21 stopowych.
Wczoraj trochę burze nam mieszały, bo szły przez Giżycko jedna za drugą i mocno opóźniły wyjście na wodę. Ale w końcu udało się. Porównywanych było wiele parametrów, m.in. wymiary wnętrz i ergonomia, ale interesująco wypadły pomiary prędkości. Wyszło na to, że najszybsza jest Cobra33, później Maxus33.1RS, dalej Tes32 i na końcu Delphia33.
Warto dodać, że tak naprawdę Tes32 powinien uczestniczyć w testach jachtów 30 stopowych, bo pomiar pokazał, że długość kadłuba to ledwie 9 m |
|
|
|
|
Marian Strzelecki
Dołączył: 21 Mar 2014 Posty: 175 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: D.C.
|
Wysłany: 2014-12-09, 19:16
|
|
|
Macie coś więcej?
Bo, że najszybsze będzie to z najszerszą rufą, to dla niejednych oczywista oczywistość;
a efektywna pod wiatr w przechyle jaka była ?...
MJS |
_________________ W życiu ma się do powiedzenia tylko kilka mądrych rzeczy i ja je już kilka razy wygłosiłem. cyt. Andrzej Grabowski.
Spieszmy się ogladać spiskowe teorie, tak szybko stają się prawdą |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|