Golonka konserwowa ze słoika |
Autor |
Wiadomość |
Emill`76
Wiek: 48 Dołączył: 06 Lut 2014 Posty: 653 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Okolice Nasielska
|
Wysłany: 2015-07-20, 18:04 Golonka konserwowa ze słoika
|
|
|
Sezon w pełni , wybieramy się na urlopy , często kupujemy konserwy... Bo nie każdy dysponuje lodówką . Poniżej podaję Wam przepis na wspaniałą goloneczkę w pysznej galaretce
Wiele razy przetestowany i modyfikowany by uzyskać jak najlepszą konsystencję mięsa, aromat i klarowność dlatego warto trzymać się proporcji , ilości składników
Składniki :
1. Golonka wieprzowa tylna odkostniona w ilości 2kg
2. Peklosól 160 gram
3. Woda 0,80 litra
4. 8 szt liści laurowych
5. 15 ziaren ziela angielskiego
6. 15 ziaren czarnego pieprzu
7. 5 ząbków czosnku
8. Mała łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
9. Żelatyna spożywcza 1 małe opakowanie na litr wywaru
Golonkę peklujemy 24h w solance z w.w ilości wody i peklosoli. Zapeklowaną golonkę krótko należy opłukać zimną wodą, pokroić na kilka kawałków i wrzucić do garnka.Dolać wody aby lekko przykrywała golonki, lecz nie przesadzić z ilością - 1,2-1,5 litra . Golonkę gotować ok 2 h z dodatkiem w/w przypraw, na średnim ogniu. Po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu do ok 80-90 st , rozpuścić żelatynę w 200ml gorącej wody, wlać do garnka i całość wymieszać. Słoiki i nakrętki wyparzyć tak jak do przetworów warzywnych, kawałki mięsa w miarę ścisło układać i zalewać na 1cm poniżej górnej krawędzi słoika. Następnie mocno zakręcić nakrętki i dwukrotnie pasteryzować ( garnek do pasteryzowania wyłożyć na dnie ściereczką, umiescic słoiki , zalać wodą do 3/4 wysokości słoika) . Sugeruję pasteryzować 2 krotnie po 1 godzinie .
Smacznego |
Autor postu otrzymał 3 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 3 piw(a): Artur 66, czoboki, Zygusik |
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-07-20, 18:22
|
|
|
Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek i przetestować czy warto peklować |
Ostatnio zmieniony przez Artur 66 2015-07-20, 18:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Emill`76
Wiek: 48 Dołączył: 06 Lut 2014 Posty: 653 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Okolice Nasielska
|
Wysłany: 2015-07-20, 18:24
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek, i przetestować czy warto peklować |
Możesz już chłodzić.... |
|
|
|
|
mmaacc
Wiek: 54 Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 733 Otrzymał 46 piw(a) Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2015-07-20, 23:31
|
|
|
Nie uda się... Szkoda zachodu... Zanim to się zapasteryzuje, to się zaślinię i wrabię od razu... |
Ostatnio zmieniony przez mmaacc 2015-07-20, 23:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
NePolyak
Dołączył: 28 Sty 2014 Posty: 1329 Otrzymał 77 piw(a) Skąd: RU-PL
|
Wysłany: 2015-07-20, 23:34
|
|
|
mmaacc napisał/a: | Nie uda się... Szkoda zachodu... Zanim to się zapasteryzuje, to się zaślinię i wrabię od razu... | 2 kg?! Szacun A po Tobie nie widać |
|
|
|
|
czoboki
Wiek: 56 Dołączył: 05 Lut 2014 Posty: 176 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-07-21, 09:06
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Nie pozostaje nic innego, jak załatwić na piątek jakiś zacny trunek i przetestować czy warto peklować |
Można otrzymać jakieś namiary na miejsce testów? |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
Ostatnio zmieniony przez czoboki 2015-07-21, 09:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-07-21, 10:35
|
|
|
Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały |
|
|
|
|
Emill`76
Wiek: 48 Dołączył: 06 Lut 2014 Posty: 653 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Okolice Nasielska
|
Wysłany: 2015-07-21, 13:14
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały |
Czyżby jakiś nocny rejsik ? Cała brygada będzie w komplecie ok 20.00 |
|
|
|
|
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2015-07-26, 00:23
|
|
|
A na Kisajno sie wybieracie
Chyba nie w temacie pytanie... |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez Margarita 2015-07-26, 00:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
balti
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 3214 Otrzymał 165 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-07-26, 10:41
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały |
które kanały ? czyżby grupa pościgowa |
_________________ Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
***** *** |
Ostatnio zmieniony przez balti 2015-07-26, 10:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kemot
Moderator
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2354 Otrzymał 57 piw(a) Skąd: Błonie
|
Wysłany: 2015-07-26, 22:06
|
|
|
Jeśli grupa pościgowa to uważajcie na pochylniach , aby się z kielonków nie wylało |
|
|
|
|
czoboki
Wiek: 56 Dołączył: 05 Lut 2014 Posty: 176 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-08-02, 21:15
|
|
|
Artur 66 napisał/a: | Startujemy w piątek z Wygryn, nie wiem czy dowieziemy za kanały |
A jednak się udało :) Golonka super :) |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
dicki.sharon [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-11-25, 21:02
|
|
|
Nie ulega wątpliwości, że kupowane w supermarketach wędliny nie umywają się jakością i smakiem do produktów wytwarzanych w warunkach domowych. Dlatego podczas rejsu zawsze biorę zo sobą domowe wyroby wędliniarskie, do których używam odpowiednich jelit, np. jelit do kiełbas. |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-11-28, 17:11
|
|
|
dicki.sharon napisał/a: | Dlatego podczas rejsu zawsze biorę zo sobą domowe wyroby wędliniarskie, do których używam odpowiednich jelit, np. jelit do kiełbas. |
A nie prościej było dać ogłoszenie w dziale Sprzedajemy |
_________________ ***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :) |
|
|
|
|
MirekMors
Wiek: 64 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 3188 Otrzymał 117 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-11-28, 23:07
|
|
|
...i nie kupujemy Swoją drogą gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit... |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5349 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2020-11-29, 08:12
|
|
|
MirekMors napisał/a: | ...gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit... |
Zamiast dynemy? ....
|
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 57 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-11-29, 18:26
|
|
|
MirekMors napisał/a: | ...i nie kupujemy Swoją drogą gdybyśmy kupili hurtem 1 kilometr jelit... |
To byśmy zrobili z tego jakieś 6666 sztuk kiełbasek na grilla |
_________________ ***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :) |
|
|
|
|
MirekMors
Wiek: 64 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 3188 Otrzymał 117 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-11-29, 19:40
|
|
|
Aż mnie zemgliło i zachlapałem klawiaturę... |
|
|
|
|
|