Sezon 2020 |
Autor |
Wiadomość |
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5349 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2020-04-10, 14:47 Sezon 2020
|
|
|
W tym sezonie, osadziłem łódkę na suchym i czekam na rozwój wypadków .... .... jak się nie polepszy, to się .....
Proponuję zgadywankę: Kto będzie najbliższy w wytypowaniu daty, kiedy można będzie spokojnie zwodować łódkę!
Zwycięzca będzie nosił tytuł Wróżbity Naszego Forum na rok 2020 ..... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
MirekMors
Wiek: 65 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 3188 Otrzymał 117 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-10, 15:29
|
|
|
Bodo napisał/a: | Kto będzie najbliższy w wytypowaniu daty, kiedy można będzie spokojnie zwodować łódkę |
Pytanie nieprecyzyjne. Wodować można choćby dziś. Ja czekam bliżej majówki. |
|
|
|
|
balti
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 3214 Otrzymał 165 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-10, 15:42
|
|
|
Ale przecież łódki które są "na miejscu" są już wodowane .
Przed chwilą znów widziałam nawet płynącą ....
I nie powiem , żal dupę ścisnął , bo pogoda przepiękna |
_________________ Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
***** *** |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 58 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-10, 16:43 Re: Sezon 2020
|
|
|
Bodo napisał/a: |
Proponuję zgadywankę: Kto będzie najbliższy w wytypowaniu daty, kiedy można będzie spokojnie zwodować łódkę!
Zwycięzca będzie nosił tytuł Wróżbity Naszego Forum na rok 2020 ..... |
Zakazy pewnie zaczną luzować pod koniec maja, ale to bardziej moje życzeniowe myślenie. |
_________________ ***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :) |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5349 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2020-04-10, 16:54
|
|
|
MirekMors napisał/a: | Wodować można choćby dziś |
Dlatego w konkursie jest słowo "spokojnie" .... |
Bogdan |
|
|
|
|
Agnieszka14
Dołączyła: 20 Kwi 2017 Posty: 396 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-04-10, 17:07
|
|
|
Nasza Dziewczynka się bardzo spokojnie zwoduje w przyszły weekend:) |
_________________ Kryje się coś niedobrego w mężczyznach, którzy unikają wina, gier, towarzystwa pięknych kobiet i ucztowania. Tacy ludzie albo są ciężko chorzy, albo w głębi duszy nienawidzą otoczenia. |
|
|
|
|
Globus
Dołączył: 16 Lis 2014 Posty: 317 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2020-04-11, 16:53
|
|
|
Mam już zdjęcia z Nidzkiego już pływających jachtów. |
_________________ Bogdan |
|
|
|
|
Agnieszka14
|
Wysłany: 2020-04-11, 20:19
|
|
|
Na kamerce na Tałtach wczoraj widziałam jacht.
Ehhh... |
_________________ Kryje się coś niedobrego w mężczyznach, którzy unikają wina, gier, towarzystwa pięknych kobiet i ucztowania. Tacy ludzie albo są ciężko chorzy, albo w głębi duszy nienawidzą otoczenia. |
|
|
|
|
don alonso
Wiek: 76 Dołączył: 03 Kwi 2014 Posty: 84 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Górny Ślask
|
Wysłany: 2020-04-15, 11:41
|
|
|
Moją łódkę zwodują 16 maja. Niestety beze mnie. Granica Polsko Niemiecka z obu stron zamknięta. A ja już tęsknię. Czy w tym roku w ogóle uda się popływać? |
_________________ Elizabeth CD czyli Nautika 1000 |
|
|
|
|
Colonel
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 353 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2020-04-18, 10:05 Konsultacje PILNE
|
|
|
Zostały dwie godziny konsultacji, piszcie do Szumowskiego, WSZYSCY
Adres: RMrozp.epidemia@mz.gov.pl
Choćby tak:
Proszę o wyjaśnienie, czy aktywność indywidualna polegająca na własnoręcznym remoncie łódki oraz żeglowaniu bez pobytu w innych krajach jest dozwolona?
Albo tak:
Uprzejmie proszę o wyraźne zapisanie w rozporządzeniu wyłączenia rekreacyjnego uprawiania żeglarstwa z tych ograniczeń, oczywiście pod warunkiem przestrzegania paragrafów 16 i 17.
Jest to aktywność uprawiania indywidualnie lub w gronie rodzinnym, z mniejszym narażeniem na kontakty niż spacer po lesie albo plaży.
A na stronie SAJ jest dłuższe wystapienie |
_________________ Colonel
www.armator-i-skipper.pl |
|
|
|
|
Colonel
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 353 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2020-04-18, 13:14
|
|
|
Robią nam "NOWE restrykcje", bo w myśl dziś obowiązujących przepisów od poniedziałku nie byłoby ŻADNYCH. Taka "nowa normalność" jak w Roku 1984" Orwella. Ale żarty na bok.
Mam wrażenie, że ministerstwo dostało od żeglarzy co najmniej kilkadziesiąt różnych ale zbieżnych stanowisk. To zaowocuje, jak nie jutro, to przy nowelizacji związanej z kolejnym etapem "luzowania" albo przynajmniej chociaż w wykładni na www.gov.pl/web/koronawirus.
To etap centralny, czyli rządowy.
Jest jeszcze etap lokalny. Przepis, stanowiący powtórzenie chyba wcześniejszych, stanowić ma:
§ 12. 1. Do odwołania wykonywanie zadań przez urząd administracji publicznej lub jednostkę organizacyjną wykonującą zadania o charakterze publicznym, może podlegać ograniczeniu polegającym na wykonywaniu:
1) wyłącznie zadań niezbędnych do zapewnienia pomocy obywatelom;
2) określonych zadań przez ten urząd lub jednostkę w sposób wyłączający bezpośrednią obsługę interesantów.
2. Decyzję o rodzaju i formie wprowadzanych ograniczeń, o których mowa w ust. 1, podejmuje kierownik urzędu administracji publicznej lub kierujący jednostką organizacyjną wykonującą zadania o charakterze publicznym, zawiadamiając o tych ograniczeniach, w drodze ogłoszenia, na stronie podmiotowej urzędu lub jednostki, a także przez wywieszenie ogłoszenia w siedzibie urzędu lub jednostki.
Uważam, że oznacza to, iż zarządcy marin komunalnych mogą ale nie muszą je zamykać. Moim zdaniem mogliby otwierać, nie dopuszczając do robienia imprez/ zawodów/spędów ponad te sakramentalne n osób ma m2 oraz z zachowaniem "social distancing".
Proponuję, abyśmy wywierali na nich presje - każdy u siebie. Ale po poniedziałku, patrząc CO napisze pan minister.
W kolejnym etapie przyjdzie kwestia "rekomendacji" Wód Polskich oraz Urzędów Morskich, które to rekomendacje nie są źródłem prawa, a Straż Graniczna i Policja represjonują żeglarzy. |
_________________ Colonel
www.armator-i-skipper.pl |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
|
Wysłany: 2020-04-18, 23:03
|
|
|
Bez względu na to co robi rząd (luzowanie zakazów) moim zdaniem sytuacja wcale się nie poprawiła.
Jeżeli ta zaraza ma trwać jeszcze co najmniej rok lub półtora, to prawdopodobieństwo zarażenia się teraz czy za 3-4 miesiące, według mnie, jest takie samo. Nie pozostaje nic innego, jak się dostosować do nowych warunków życia i pływania, spędzania czasu na jachcie.
I tu mam pewne obawy, na przykład prysznice i toalety. Kibelek mamy chemiczny i korzystamy z niego, więc to ryzyko odpada, natomiast prysznice to już poważny problem
Jakieś większe imprezy ogniskowe w portach odpadają na pewno, przynajmniej dla mnie, natomiast spotkania w 2-3 jachty, gdzieś na dziko jest do ogarnięcia.
Z drugiej strony mam mieszane uczucia, i nie wiem czy to gra warta świeczki i nie odpuścić tego sezonu |
|
|
|
|
Agnieszka14
|
Wysłany: 2020-04-19, 11:39
|
|
|
My zamierzamy pływać, ale już teraz tłumaczymy Dzieciom, że w tym sezonie będzie inaczej. Nie będziemy chodzić „na miasto”. Żadnych straganów w Mikołajkach, basenu w Gołębiu, łażenia po Giżycku itp.
Do sklepu tylko jedno z rodziców. I będziemy albo stawać w małych porcikach albo na dziko. Głównie na dziko.
Jedzenie nie w knajpach tylko będziemy gotować na łódce.
Żeby byli gotowi. |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
|
Wysłany: 2020-04-19, 12:31
|
|
|
Tylko po co pływać, jak trzeba wyeliminować najlepsze w pływaniu
Chodzi mi o wieczorne biesady z zacnym gronie |
|
|
|
|
balti
|
Wysłany: 2020-04-19, 12:41
|
|
|
No masz ....
A ja naiwnie myślałam że to chodzi o "morza szum , ptaków śpiew , dzika plaża pośród drzew ..."
A poważnie patrząc na statystyki i na to co się dzieje głównym miejscem jakie trzeba omijać szerokim łókiem to wszelkiego rodzaju szpitale i przychodnie bo tam jest największe ryzyko poczęstowania się tym świństwem. Jeśli zachowuje się higienę i nie "siedzi sobie na plecach" ryzyko zakażenia jest znikome. |
_________________ Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
***** *** |
|
|
|
|
balti
|
Wysłany: 2020-04-20, 14:50
|
|
|
Nad morzem już oficjalnie pozwalają ;
https://www.umgdy.gov.pl/?p=34762 |
***** *** |
|
|
|
|
Wojan
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 139 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2020-04-20, 16:56
|
|
|
Polska 38 mln ludzi- 10000 zakażonych to daje 1 zakażony na 3800 osób tj. 0,026% populacji
Umarły 362 osoby tj. 0,009% populacji. 1osoba na 100 000 Biorąc pod uwagę,ze w warmińsko mazurskim zakażonych prawie nie ma, szanse na na zachorowanie są mniejsze niż trafienie głównej w totka. Oczywiście jak się ma pecha to wiadomo, że cegła w drewnianym ci spadnie.
Taka jest matematyka na razie, więc nie obawiałbym się prysznica pod dębem, czy biesiady na brzegu,choć oboje z żoną w razie zkażenia jesteśmy najbardzej zagrożeni ciężkim przebiegiem choroby. Reasumując zapraszamy całą ekipę w maju na małe zamordeje na wspólną biesiadę. My zamierzamy pływać do listopada, chociaż mówią , że jak chcesz Boga rozbawić opowiedz mu o swoich planach. |
_________________ Pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
|
Wysłany: 2020-04-20, 17:22
|
|
|
Wojan napisał/a: | Polska 38 mln ludzi- 10000 zakażonych... |
Wierzysz w te przedwyborcze statystyki?
Dalej mam obawy co do bezpieczeństwa
Rozmawiałem dziś z Arkiem z mojego portu, my się będziemy wodować najwcześniej po majówce i najpóźniej przed Bożym Ciałem. |
|
|
|
|
Wojan
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 139 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 2020-04-20, 17:28
|
|
|
Oczywiście ,że nie wierzę, jest dużo więcej, ale i tak uważam, że na Nidzkim będziemy bezpieczni. Jak będziecie się wodować dajcie znać podplyniemy pomóc
Ps. Pożyczymy prysznica w potrzebie |
_________________ Pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
|
Wysłany: 2020-04-20, 18:48
|
|
|
Nie wiem na ile można ufać różnym sygnałom od specjalistów oraz argumentom szwedzkiej służby do walki z Covid19 .... którą, pilnie obserwuję. Wg, tych wróżb .... ... tym świństwem, zostanie zarażonych 80 do 90 %, ludności .....
Zakładam, że zostanę zarażony .... o ile, już nie zostałem (?) .... a przebieg choroby, będzie adekwatny do systemu obrony organizmu .... nie dam rady wpłynąć na taki rozwój sytuacji ..... będzie co będzie, co nie znaczy, że totalnie przestaję się chronić .....
P.S. .... Beata od trzech tygodni stosuje nam terapię ochronną, za pomocą świeżo wyciskanego soku z marchwi i jabłek, który wypijamy po dwie szklanki dziennie .... |
Bogdan |
|
|
|
|
|