Żagle laminatowe |
Autor |
Wiadomość |
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5349 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-02-07, 08:16
|
|
|
No włąśnie, też tak słyszałem, ale dobrze zapytać praktykantów ..... .... w swoich żaglach, tafetę, będziesz miał po jednej stronie? .... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
marekj
Wiek: 52 Dołączył: 02 Lut 2014 Posty: 1206 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2014-02-07, 09:06
|
|
|
Doświadczajcie, doświadczajcie, za parę lat popytam jak to z praktyki wyszło i może skorzystam... |
_________________ Pozdawiam
Marek
***** *** |
|
|
|
|
lespaj
Dołączył: 02 Lut 2014 Posty: 151 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: zawiercie
|
Wysłany: 2014-02-07, 09:10
|
|
|
pojedynczą z jednej strony można dać w środku ale jak dostanie się wilgoć to będzie nie wesoło wykończenia są przyszywane i zostawiają dziurki po igle |
_________________ Na każdą rzecz można patrzeć z dwóch stron |
|
|
|
|
siga2
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 245 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Hornówek
|
Wysłany: 2014-02-07, 10:08
|
|
|
Podaję ceny brutto na foka do Maxusa 28 . Są to ceny jeszcze do negocjacji ,ale dają pojęcie o różnicach kwotowych .
Fok listwowy bez UV z przeznaczeniem do rolera
z Dacronu - AP 250 Polyant ---- 2300 złotych .
To samo z membrany taft jednostronny
---- 3990 złotych .
W stosunku do dobrego i w zupełności wystarczającego turystycznego żagla z dacronu to membrana jest droższa o 70 % ,a nie 20 .Dla Sigi to są wyrzucone pieniądze .
Do tego jak na jeziorze łódkę na memebranie wyprzedzi łódka na starych zjechanych żaglach dacronowych ,to dopiero będzie obciach |
|
|
|
|
mmaacc
Wiek: 54 Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 733 Otrzymał 46 piw(a) Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2014-02-07, 12:10
|
|
|
siga2 napisał/a: | Do tego jak na jeziorze łódkę na memebranie wyprzedzi łódka na starych zjechanych żaglach dacronowych ,to dopiero będzie obciach |
Aha! Tego argumentu nie wziąłem pod uwagę. To w/g mnie zamyka temat... |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5349 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-02-07, 14:06
|
|
|
mmaacc napisał/a: | siga2 napisał/a: | Do tego jak na jeziorze łódkę na memebranie wyprzedzi łódka na starych zjechanych żaglach dacronowych ,to dopiero będzie obciach |
Aha! Tego argumentu nie wziąłem pod uwagę. To w/g mnie zamyka temat... |
Nie zamyka tematu, tylko złośliwcy ..... ....., którzy ddostrzegli możność podworowania sobie, ze słabszego żeglarza ...... czyli, ze mnie, przestają doradzać i oczekują sezonu ......
|
Bogdan |
|
|
|
|
Artur 66
Moderator
Wiek: 58 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-07, 14:33
|
|
|
Trzeba wtedy w tabliczkę się zaopatrzyć z napisem"Teraz sternik się nie ściga, teraz sternik ma relaks" |
|
|
|
|
Kilo
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 90 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-07, 14:38
|
|
|
Albo: "Laboratorium. Badanie wpływu ... małych prędkości przepływu" |
|
|
|
|
czoboki
Wiek: 56 Dołączył: 05 Lut 2014 Posty: 176 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-07, 14:48
|
|
|
Albo zielony listek na żaglu, że to dopiero początki na membranach, więc może być różnie |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
siga2
|
Wysłany: 2014-02-07, 18:53
|
|
|
Dobrze przygotowany sternik ma na wysięgniku wsteczne lusterko ,dzięki czemu widzi bez zbędnego i nerwowego obracania głowy kto i w jaki sposób go próbuje wyprzedzić . W skrajnym przypadku zachowując stoicki spokój /bez odwracania się /należy albo puścić ster i zejść do kabiny po heratę albo posadzić pięcioletnie dziecko za sterem . W ten sposób z opresji wychodzimy z honorem . Można tez zastosować tą samą metodę kiedy dochodzimy drugą łódkę . Ta metoda doprowadza do szału sternika wyprzedzanego jachtu . Trzeba tylko uważać bo jak się spotka dwóch odpowiednio przygotowanych żeglarzy to łódki pod sterami pięcioletnich sterników lub w ogóle bez nich mogą zderzyć się na środku pustego jeziora .
Swojego czasu kiedy moja trzynastoletnia córka za sterem naszej łódki w ramach prywatnych regat doszła łódkę naszego przyjaciela to on w ramach ratowania honoru posunął się do tego że wywalił sobie na nowiutkie spodnie serek owocowy , pokazują jednocześnie ręką ze w tej systuacji nie miał żadnej szansy na skuteczne podjęcie walki |
|
|
|
|
mmaacc
Wiek: 54 Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 733 Otrzymał 46 piw(a) Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2014-02-07, 19:45
|
|
|
Doganiając kiedyś jakąś łódkę usłyszałem nerwowe pokrzykiwania sternika... Ustawiłem okręt na samosterowność i usiadłem sobie koło masztu zostawiając w kokpicie tylko... Rafę (dla nie wtajemniczonych: Rafa to czekoladowa labradorzyca... ). Na wyprzedzanej łódce ucichło... Po chwili usłyszałem głos jakiegoś załoganta: "Te... Majster! Ty się bierz do roboty, bo Cię łódka bez sternika wyrzedza!" ... |
|
|
|
|
Tynia
Wiek: 51 Dołączyła: 29 Sty 2014 Posty: 473 Otrzymał 54 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-10, 23:11
|
|
|
marekj napisał/a: | Bodo napisał/a: | cena to 7 1580 |
siedemdziesiąt jeden tysiąców pińćset łosiemdziesiąt???? |
Marka post, to mój ulubiony, jak dotąd, na forum
Gdzie można głosować na najlepszy post? |
Autor postu otrzymał 1 piw(a) |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): marekj |
|
Kuba ZP
Dołączył: 03 Lut 2014 Posty: 8 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa/Dublin
|
Wysłany: 2014-02-11, 16:18
|
|
|
NePolyak napisał/a: | Tak słyszałem, że membranowe wcale nie trzeba rolować, bo są wytrzymalsze od dakronu i nie pamiętliwe...ale może się mylę |
Pływając w Irlandii stwierdzam, że masz rację. Nie trzeba rolować, bo po co skoro masz deal z żaglomistrzem, że co 3 lata wymieniasz komplet + nowe żagle Ci robi jak potrzebujesz.
Po jednym dniu pływania na żaglu membranowym i 1,5 sezonu na laminatowym stwierdzam, że nierolowanie takich żagli zdecydowanie skraca ich życie.
Moje prywatne zdanie w kwestii żagli jest jednak takie, że nie kapuję inwesticji w piekarniki, plotery i inne + najtańsze żegle z TNF'u. Łódka jest żaglowa i najważniejsze w niej są żagle. Tak uważam. Do każdej nowej będę kupował najlepsze żagle kosztem bzdur z wyposażenia. Chyba że finanse pozwolą inaczej...,
U mnie najtańszy żagiel kosztował 1900zł, a membrana wyszła chyba około 3500. |
_________________ na innych forach znany jako zeglarskaprzygoda.pl |
Ostatnio zmieniony przez Kuba ZP 2014-02-11, 16:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
|
Wysłany: 2014-02-11, 16:31
|
|
|
Kuba ZP napisał/a: | ....
Moje prywatne zdanie w kwestii żagli jest jednak takie, że nie kapuję inwesticji w piekarniki, plotery i inne + najtańsze żegle z TNF'u. ..., |
Moje zdanie jest identyczne... z tym, że zupełnie odwrotne ....
Pływanie, musi być bezpieczne i przyjemne, i niech każdy inwestuje w to, co sprawi, że takim, dla niego będzie ....
A w sprawie żagli membranowych,.... w sobotę, miałem przyjemność, przedyskutować sprawę, z nikim innym, tylko samym Jackiem Daszkiewiczem .... ... nie widział, złego wpływu takiego układania ich w lazyjack'u .... stwierdził, że mniej się niszczą, niż te, które są wykonane z dotychczasowych materiałów typu Dakron czy HP .... a na Maxusie 22, każe zwijać je, z prozaicznego powodu..... ... nie ma tam zamontowanego lazyjack'a .... |
Bogdan |
Ostatnio zmieniony przez Bodo 2014-02-11, 16:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kuba ZP
|
Wysłany: 2014-02-11, 16:38
|
|
|
Z całym szacunkiem do JD, ale podobnie jak inni nie ma on doświadczenia odnośnie tego jak składanie membrany wpływa na jej żywotność. Pewnie układanie w Lazy Jack'u im nie szkodzi, ale to tylko przypuszczenia. Czas pokaże.
To są produkty nowe i nie ma żadnych wiarygodnych danych na temat tego jak zachowują się po latach eksploatacji.
Zapewnienia producenta należy z przymrużeniem oka traktować.
Masz kasę - kupuj. Najwyżej niebawem będziesz się cieszył z kolejnego kompletu nowego napędu :) |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
|
Wysłany: 2014-02-11, 16:44
|
|
|
Kuba ZP napisał/a: | .....
Masz kasę - kupuj. ..... |
No właśnie .... gdybym miał kasę. to już pisałbym jako ekspert ..... ... a, że nie mam, to sobie dyskutuję z innymi, czy warto je kupować i dlaczego "nie" .... |
Bogdan |
|
|
|
|
Kuba ZP
|
Wysłany: 2014-02-11, 16:46
|
|
|
Na palcach jednej ręki można policzyć łódki mazurskie mające membrany. Ekspertów zatem wielu nie ma |
|
|
|
|
siga2
|
Wysłany: 2014-02-11, 21:52
|
|
|
Z żaglami membranowymi do łódki turystycznej jest tak samo jak z dyfuzorem do Poloneza 1500 . Nie mam niestety piekarnika za to mam coś ala prodiż nastawiany na kuchenkę gazową. Dzięki temu na śniadanie prawie zawsze mamy świeże bułki. Wracając do tematu , Bogdan, naprawdę nie warto wywalać kasy na membranę jeżeli masz dobrze uszyte i w dobrym stanie żagle klasyczne. Ja od początku mam sknocony przedni żagiel i w tym roku wreszcie będę miał nowy . Takim amatorom jak ja każdy fachura wciśnie to co będzie chciał Mam przyjaciela Krzysia, emerytowanego regatowca i żaglomistrza. W tym roku szył u jednego ze znanych żaglomistrzów foka / zwykłego bez listew, okien itd./przyjął dopiero trzeciego foka , ale jak zobaczyłem jak ten żagiel pracuje to szczena opadła mi na pokład i do tej pory mi nie wróciła na swoje miejsce. Zwykły fok, żadne biradiale, trijadjale, laminaty czy membrany, tylo po prostu piękny żagiel . |
|
|
|
|
MirekMors
Wiek: 65 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 3188 Otrzymał 117 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-11, 21:55
|
|
|
Do czego to dochodzi ! Nie dość, że na WJM pełno czarterówek to niedługo nie zobaczysz na horyzoncie białych żagli tylko... ponure szare |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
|
Wysłany: 2014-02-27, 18:31
|
|
|
W aktualnym numerze Żagli, jest artykuł J. Pieśniewskiego nt. ... nomen omen .... żagli .... ..... twierdzi, że koszt membranowych, zwiększa się o 20% w stosunku do żagli, wykonanych z dobrej jakości Dakronu .... zgadzałoby się to, z moimi zapytaniami o cenę wykonania takowych do mojej łódki ..... tym bardziej, że pytałem w żaglowni, która współpracowała przy tym artykule ... Bryt Sails.... |
Bogdan |
|
|
|
|
|