Wiek: 58 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 2537 Otrzymał 86 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-13, 23:26 Code 0/Drifter
Gdzie się człowiek nie odwróci, to tylko słyszy Code 0 i Code 0
Cz nie ma już innych żagli?
W związku z tym, żeby mieć własne zdanie, zamówienie zostało złożone, projekt wykonany, zaliczka wpłacona, teraz pozostaje tylko czekać na kuriera i na wodowanie
Nie jest to Code 0, bo code 0 robi się z laminatu. Ten żagiel ma różną nazwę w różnych firmach: G1, Code 1, "Drifter"
Powierzchnia: 30 m2
tkanina: CPN 100;
kolor: dark blue;
taśmy i okucie pod roller Mast G30
Gdzie się człowiek nie odwróci, to tylko słyszy Code 0 i Code 0
Cz nie ma już innych żagli?
W związku z tym, żeby mieć własne zdanie, zamówienie zostało złożone, projekt wykonany, zaliczka wpłacona, teraz pozostaje tylko czekać na kuriera i na wodowanie
Nie jest to Code 0, bo code 0 robi się z laminatu. Ten żagiel ma różną nazwę w różnych firmach: G1, Code 1, "Drifter"
Powierzchnia: 30 m2
tkanina: CPN 100;
kolor: dark blue;
taśmy i okucie pod roller Mast G30
Wysłany: 2017-06-05, 07:53
Pierwsze pływanie, mam już za sobą.
Jestem zafascynowany możliwościami tego żagla. Płynięcie w pełnym bajdewindzie nie stanowi żadnego problemu Oczywiście jeszcze wiele nauki przede mną, ale przynajmniej odkrywam żeglarstwo na nowo
Ze spraw technicznych, muszę przenieść mocowanie fału na top masztu. Róg fałowy, przy rolowaniu, trochę haczy o sztag. Dzięki temu będę również mógł podnieść trochę żagiel, żeby nie zaczepiał przy rozwijaniu o kosz dziobowy. Wykonanie zwrotu przez sztag, bez zwijania żagla, jest praktycznie niemożliwe, albo ja nie potrafię tego zrobić Roler Mastu sprawuje się bardzo dobrze, zobaczymy jak będzie przy silniejszym wietrze.
Ps. Dzięki Tomko za fotki
_________________ ***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :)
Wysłany: 2017-06-05, 09:00
Emill`76 napisał/a:
Artur 66 napisał/a:
Wykonanie zwrotu przez sztag, bez zwijania żagla, jest praktycznie niemożliwe, albo ja nie potrafię tego zrobić
:
Arturze rozwiń tą myśl . Domyślam się, że przeszkodą jest sztag ?
Oczywiście i dodatkowo wanty, żagiel się przykleja i po jabłkach.
Po kilku próbach rolowanie nie zajmuje dużo czasu i można zrobić to na tyle szybko żeby nie wytracić prędkości.
Na pełnych myślę że jest taka możliwość.
_________________ ***** ***
"Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu."
Żeglarstwo jest przereklamowane :)
Wiek: 41 Dołączył: 01 Lut 2014 Posty: 1162 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-05, 09:29
Artur 66 napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Artur 66 napisał/a:
Wykonanie zwrotu przez sztag, bez zwijania żagla, jest praktycznie niemożliwe, albo ja nie potrafię tego zrobić
:
Arturze rozwiń tą myśl . Domyślam się, że przeszkodą jest sztag ?
Oczywiście i dodatkowo wanty, żagiel się przykleja i po jabłkach.
Po kilku próbach rolowanie nie zajmuje dużo czasu i można zrobić to na tyle szybko żeby nie wytracić prędkości.
Na pełnych myślę że jest taka możliwość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum