Jakieś pomysły na "przerób" kołpaków vel turków? |
Autor |
Wiadomość |
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2014-09-16, 22:39 Jakieś pomysły na "przerób" kołpaków vel turków?
|
|
|
Dużo tego nazbieraliśmy.
1. do marynaty - świente grzyby
2. smażone jak kanie, w panierce
3. ??
może ktoś ma przepis jakiś inny |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-09-17, 02:25
|
|
|
Marynowane - tak ....
smażone - mnie nie smakują ....
Beata cięła w paseczki i robiła z nich "flaczki" .... jak się obudzi, powiem jej o tym, to napisze przepis... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
Ostatnio zmieniony przez Bodo 2014-09-17, 02:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2014-09-17, 10:25
|
|
|
Czy Beata już się obudziła
Grzyby czekają, a raczej ja na przepis na grzyby |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
|
|
|
|
NePolyak
Dołączył: 28 Sty 2014 Posty: 1329 Otrzymał 77 piw(a) Skąd: RU-PL
|
Wysłany: 2014-09-17, 10:46
|
|
|
Obgotuj przez 5 min w lekko słonej wodzie, potem usmaż na patelni
Można tez je wysuszyć, można zupę zrobić, tylko będzie słodkawa |
|
|
|
|
balti
Dołączyła: 30 Sty 2014 Posty: 3214 Otrzymał 165 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-17, 13:49
|
|
|
Mi turki najlepiej w marynacie octowej smakują bo są takie trochę "chrupiące" , ale mało ich zbieram bo zawsze się boję że pomylę z czymś niejadalnym
No i chyba wszystkie grzyby można mrozić , ja jak już nie mam pomysłów to obgotowuję i lekko odsączone pakuję do torebek i do zamrażalnika bez żadnych przypraw .Potem po rozmrożeniu można właściwie wszystko z nich zrobić tak jak ze świeżych . |
_________________ Ludzie nie dlatego przestają się bawić bo się starzeją , lecz starzeją się bo przestają się bawić
***** *** |
|
|
|
|
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2014-09-17, 14:13
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi
Zamrozić dobra rzecz, tylko miałabym problem z transportem mrożonki do Krakowa - chyba...
Te flaczki Beaty (no, nie Beaty, tylko przez nią wykonanych, z grzybów ) mnie nurtują, może to się da upchać do słoików na później?
Beatko - pobudka plisss |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
|
|
|
|
Bodo
Administrator
Wiek: 66 Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 5348 Otrzymał 159 piw(a) Skąd: Sierpuchowo
|
Wysłany: 2014-09-17, 18:00
|
|
|
Pracujemy i Beata nie ma czasu, ale upoważniła mnie do odpowiedzi ......
Flaczki z turków robi się jak normalne, tzn na kostce rosołowej, zamiast flaków, wrzucach przesmażone turki, pocięte na paski ....
Jak już napisali wyżej, można je zamrozić na surowo, ( też pociąć na paseczki) i używać jako zamiennik pieczarek ..... bardzo dobre grzyby do pizzy .....
Po obgotowaniu, można je pasteryzować w słoikach, ale tutaj mój mózg jest za mały i nie ogarniam procedury .....ew. zadzwoń to Beata wytłumaczy ..... |
_________________ Wiem, że niewiem .... tylko nie wiem, ile niewiem ....
Ale jedno, wiem na pewno .... ***** ***
Bogdan |
|
|
|
|
Margarita
Dołączyła: 04 Lut 2014 Posty: 350 Otrzymał 27 piw(a) Skąd: Kraków/Piekna Góra
|
Wysłany: 2014-09-17, 23:57
|
|
|
Oj tam, toż wiem, że pracujecie
Ale moje grzyby czekają, "mam niecierpliwość" i nie zawaham się jej użyć
Dzięki za przepisy, część dałam do octu, część zamroziłam (ciekawe, czy dowiozę do K), część zawekowałam z solą w słoiku, pocięte na paski. Jakby co, to Wasza wina będzie i już |
_________________ http://www.netta-jachty.pl/ |
|
|
|
|
|